مقدمه
تاریخ شیعه پر است از رویداد های افتخار آمیزی که مشابه آن در هیچ جای دیگر از تاریخ انسان یافت نمی شود. یکی از این رویدادها، جانفشانی بزرگ مولای متقیان در شب هجرت نبی مکرم اسلام (ص) از مکه به مدینه است که به لیله المبیت مشهور است؛ در واقع به شب اول ماه ربیع الاول سال سیزدهم بعثت كه در آن حضرت على(ع) جاى پیامبر اكرم(ص) خوابیدند تا اسلام تحقق یابد، لیلة المبیت مى گویند. واقعه ای که یکی از دلایل روشن حقانیت امام علی علیه السلام برای جانشینی پیامبر (ص) و حقانیت شیعه و به اقرار های متواتر مفسرین، فلسفه نزول آیه ۲۰۷ سوره مبارکه بقره در شأن امام علی علیه السلام است:
وَ مِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ
ﺑﻴﻦ ﻣﺮﺩم، ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻫﻢ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺮﺍی ﺑﻪﺩﺳﺖﺁﻭﺭﺩﻥ ﺭﺿﺎﻳﺖ ﺧﺪﺍ ﺟﺎﻧﺸﺎﻥ ﺭﺍ ﺗﻘﺪﻳﻢ ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ ﻭ ﺧﺪﺍ ﺑﺎ ﺁﻓﺮﻳﺪﻥ ﭼﻨﻴﻦ ﺍﻓﺮﺍﺩی، ﻧﺸﺎﻥ ﺩﺍﺩﻩ ﻛﻪ ﺩﻟﺴﻮﺯ ﺑﻨﺪﮔﺎﻧﺶ ﺍﺳﺖ.
آیه مذکور (آیه اشتراءالنفس) و سطر بالا که ترجمه آن می باشد، به خوبی جایگاه ویژه امام علی علیه السلام در نزد خداوند متعال و صلاحیت ایشان برای خلافت را تأیید می کند.
ماجرای لیله المبیت چیست ؟
اولین شب ماه ربیع الاول، واقعه ای عظیم را در تاریخ خود دارد که مایه فخر اسلام و تشیع است. در ادامه مقاله، به تشریح بخشی از آنچه در لیلة المبیت گذشت، می پردازیم. تمام آنچه ذکر می شود، کاملا مستند بوده و منابع مربوط به آن نیز ذکر شده است:
هجرت پیامبر(ص) و هراس قریش
طبق «سیره ابن هشام، جلد ۱، صفحه ۴۸۰» وقتی قریش بر آزار و تحت فشار قرار دادن مسلمانان و مجبور ساختن آنان بر دست برداشتن از آیین اسلام و دلسرد کردن آنها از یاری پیامبر پرداخت، رسول خدا به یاران خود فرمان هجرت به مدینه را داد، یاران وی نیز در چند مرحله به صورت دستههای کوچک و پنهانی و دور از چشم قریش رهسپار مدینه شدند.
به قتل رساندن رسول الله (ص)، نقشه ای که در حضور شیطان کشیده شد
در کتاب «کامل ابن اثیر، ترجمه محمدحسین روحانی، انتشارات اساطیر، جلد ۲، صفحه ۹۲۶» آمده است که: قریش از هجرت پیامبر هراس داشت و برای جلوگیری از آن در دارالندوه جمع شدند تا در اینباره تصمیم بگیرند. اشراف قریش و شیطان در این جلسه حضور داشتند.
طرح نهایی کفار قریش چه بود؟
طبق خواسته ابوجهل، حاضران جلسه تصمیم گرفتند از هر قبیله، جوانی دلیر انتخاب شود و همه 40 نفر، همزمان و شبانه بر پیامبر (ص) حمله کنند و دسته جمعی ایشان را در خانه شان بکشند؛ زیرا در این صورت، خون او در میان همه قبایل پراکنده میشود و بنی هاشم نمی توانند با همه طوایف قریش بجنگند و ناچار به گرفتن دیه میشوند و کفار هم دیه را می پردازند. (اعلام الوری طبرسی ترجمه عزیز الله عطاردی، انتشارات اسلامیه، صفحه ۸۸)
پاسخ اعجاب انگیز امام علی(ع)
امام علی(ع) درهای خانه را بستند و پردهها را کشیدند، آنان با سنگ بر امام علی(ع) که در بستر خوابیده بودند، میزدند تا مطمئن شوند کسی در بستر خوابیده است البته شک نداشتند که وی رسول خداست(امالی شیخ، صفحه ۲۹۸) و صبح که با شمشیرهای برهنه به خانه هجوم بردند، وقتی امام علی (ع) را در بستر حضرت محمد(ص) مشاهده کردند، گفتند: محمد کجاست؟ علی (ع) فرمودند: «مگر او را به من سپرده بودید که از من میخواهید؟ کاری کردید که او ناچار شد خانه را ترک کند.»
در این هنگام به سوی امام علی(ع) یورش بردند و ایشان را آزردند و سپس از خانه بیرون کشیدند و کتک زدند و ساعتی هم در مسجدالحرام زندانی کرده و تا سر حد مرگ زدند و آزادش کردند (بحار الانوار، جلد ۱۹، صفحه ۹۲؛ الکامل ابن اثیر، جلد ۲، صفحه ۹۲۸) سپس در جهت مدینه به تعقیب حضرت محمد(ص) پرداختند (ارشاد شیخ مفید، صفحه ۳۰)
امام علی(ع)، مایه مباهات پروردگار
وقتی امام علی (ع) در بستر حضرت محمد (ص) خوابیده بودند، جبرئیل در بالای سر و میکائیل پایین پای او آمدند و جبرئیل گفت: «خوشا به حال کسانی چون تو ای فرزند ابوطالب که خدای متعال در برابر فرشتگان به تو مباهات میکند» (امالی شیخ صدوق، ۴۶۹؛ مفاتیح الغیب، فخر رازی، جلد ۵، صفحه ۱۷۴؛ شواهد التنزیل، جلد ۱، صفحه ۱۲۳)
نمایش کمال شجاعت و شهامت در شبی سرنوشت ساز
فاتح خیبر، با این فداکاری که به هیچ عنوان از اشخاص عادی سر نمی زند، جانبازی خود را در راه پیامبر (ص) و شایستگی خود را برای رهبری دین مبین اسلام به عنوان تنها جانشین برحق پیامبر (ص) در بین اصحاب رسول الله (ص) عملاً به جهانیان ثابت کرد و ملکوتیان را هم به حیرت واداشت.
مقارن شدن لیلة المبیت و سالگرد ناکامی کفار قریش با ناکامی استکبار جهانی
به سنگ خوردن مجدد تیر استکبار جهانی در اغتشاشات اخیر، یک بار دیگر، داغ ناکام ماندن حیله های شیطان صفتان، را در دل این نوادگان ابوسفیان ملعون تازه کرد؛ مقارن شدن لیلة المبیت امسال با جانفشانی های صورت گرفته توسط شهدای مدافع امنیت که منجر به ناکامی مثلث منحوس عبری عربی غربی در فتنه اخیر شد، شگفت انگیز است؛ شاید نشانه ای است برای بی خردان . . . افلاتعقلون ؟!
منابع آنلاین مورد استفاده
در نگارش این مقاله از مقالات تارنما های زیر استفاده شده است: