مقدمه
یکی از مسائل مورد ابتلای مکلَّف ها، دیر رسیدن به نماز جماعت است و اطلاع از احکام پیوستن به نماز جماعت به زبان ساده کمک شایابانی به حل این موضوع می کند. لذا ما در خاکریز فرهنگی وارثین بر آن شدیم تا احکام پیوستن به نماز جماعت را تقدیم حضور شما کاربران گرانقدر نماییم، اگر احیانا شما ازجمله افرادی هستید که از این احکام اطلاع کافی ندارید، پیشنهاد می کنیم، با صرف فقط دو سه دقیقه وقت، این مقاله را تا انتها بخوانید:
دیر رسیدن به نماز جماعت مانع کسب فیض و ثواب جماعت نیست
جماعت و اتحاد از جمله نکاتی است که در دین مبین اسلام، تأکید بسیاری بر آن شده است و شرکت در نماز جماعت ازجمله مهم ترین مصادیق آن است، اما اگر کسی دیر به نماز جماعت برسد، تکلیفش چیست؟ آیا ثواب عظیم نماز جماعت را از دست داده است؟
خوشبختانه پاسخ این سوال منفی است، بر اساس احکام نماز جماعت شما اگر حتی بعد از آخرین سجده نماز جماعت هم به محل اقامه نماز جماعت برسید، می توانید همچون کسی که از ابتدای نماز حاضر بوده، در ثواب نماز جماعت شریک شوید؛
یک نکته
عموما در بیان احکام فقهی، به جهت عدم اطلاع بیان کننده از مرجع تقلید انتخابی مخاطب، احکام بر اساس فتاوای مقام معظم رهبری، حضرت امام خامنه ای مد ظله العالی بیان می شوند، لکن با توجه به تشریح کامل مسئله مورد بحث ما در رساله احکام نوجوانان حضرت آیت الله مکارم شیرازی (از مراجع عظام تقلید)، در نگارش مقاله حاضر، از این منبع استفاده شده است.
احکام پیوستن به نماز جماعت به زبان ساده
رکعت اوّل
۱- در بین قرائت: مأموم حمد و سوره را نمى خواند و بقیّه اعمال را با امام جماعت بجا مى آورد.
۲- در رکوع: رکوع و بقیّه اعمال را با امام جماعت بجا مى آورد.
رکعت دوم
۱- در بین قرائت: مأموم حمد و سوره را نمى خواند و با امام، قنوت و رکوع و سجده را بجا مى آورد و آنگاه که امام جماعت تشهّد مى خواند، بنابراحتیاط واجب باید به صورت نیم خیز، بنشیند(۱) و اگر نماز دو رکعتى است بعد از سلام امام یک رکعت دیگر به تنهایى بخواند و نماز را تمام کند و اگر سه یا چهار رکعتى است، در رکعت دوم که امام جماعت در رکعت سوم مى باشد، حمد و سوره را خودش آهسته بخواند و آنگاه که امام جماعت رکعت سوم را تمام کرد، و براى رکعت چهارم برمى خیزد، مأموم باید پس از دو سجده، تشهّد بخواند، و براى خواندن رکعت سوم برخیزد و در رکعت آخر نماز که امام جماعت با تشهّد و سلام، نماز را به پایان مى برد او نیم خیز مى نشیند سپس یک رکعت دیگر را خودش مى خواند.
۲- در رکوع: رکوع را با امام جماعت بجا مى آورد و بقیّه نماز را همانگونه که گفته شد، انجام مى دهد.
رکعت سوم
۱- در بین قرائت: زمانى که مى داند اگر اقتدا کند، براى خواندنِ حمد و سوره و یا حمد تنها وقت دارد، مى تواند اقتدا کند و باید حمد و سوره و اگر امام به رکوع رفت فقط حمد را بخواند، ولى اگر مى داند فرصت ندارد، باید صبر کند تا امام جماعت به رکوع رود، سپس به او اقتدا کند.
۲- در رکوع: چنانچه در رکوع اقتدا کند، رکوع را با امام بجا مى آورد و حمد و سوره براى آن رکعت لازم نیست و بقیه نماز را همانگونه که قبلاً بیان شد بجا مى آورد.
رکعت چهارم
۱- در بین قرائت: حکم اقتدا در رکعت سوم را دارد، و آنگاه که امام جماعت در رکعت آخر نماز براى تشهّد و سلام مى نشیند، مأموم بطور نیم خیز بنشیند تا تشهّد و سلام امام جماعت تمام شود و سپس برخیزد و بقیّه نماز را خودش بخواند.
۲- در رکوع: رکوع و سجده ها را با امام بجا مى آورد، (اکنون رکعت چهارم امام و رکعت اوّل مأموم است) و بقیّه نماز را همانگونه که در مسأله قبل گذشت انجام مى دهد.